Adventspaket

Jag hade en liten överraskning till flickorna i familjen :) Vars en liten påse med Adventspaket.
 
 
 
En för varje advent, numrerade och klara.
 
Det är inget jätte speciellt, men något litet varje Advent för att visa dom hur mycet dom betyder för mig <3
 
Kram Liza

Expectations vs reality

Vi kan väl börja dagen med lite roliga bilder? Oj, vad jag skrattade när jag blickade igenom lite bilder på Pinterest idag! Känner så väl igen mig i nästan alla, haha.
 
Här har jag samlat på mig en liten Christmas Edition :)
 






 












 
Ja, visst kan vi alla känna igen oss i en hel del? Jag som bakar rätt mycket såg mig själv i stort sett alla bak-bilder! Att det ska vara så svårt att få till det ibland! 
 
Kram Liza
 
 

Snapshots från vårt julhem

Det är verkligen något magisk över ett julpyntat hem. Den där varma känslan av glädje som sköljer över en när man tänder alla ljusen och ser sitt annars vanliga hem förvandlas till något annat under juletid är oväderlig.

Caner tycker fortfarande att vi kan ha allt året om, varför kan man inte fira julen året om? Ja, om man gjorde det så skulle ju det magiska bli något vanligt, något man vänjer sig vid. Då skulle ju inte julen kännas så speciell längre. Men det ligger ju i något han säger. Man skulle försöka spara den där underbara känslan vi har nu, året om, utan alla julljus och tomtar, men det är väl som man säger, alla årstider har sin charm.
 
Man kan ju dock försökte sätta lite mer guld på tillvaron även andra månader, att iaf försöka hålla denna varma känslan levande året om utan då tomtar och ljusstakar (annars hade folk trott att man var tokig :) ) Att försöka spendera mer tid med familjen, tända ljus mitt i sommaren, överraska någon med ett litet paket bara för att visa att du tycker om hen, skapa traditioner att hålla året om, som tex Söndagsmiddagar med familjen och baka eller äta gott ofta utan att få dåligt samvete. Det finns så mycket man kan göra för att förgylla dom andra 11 månaderna med...
 
 
 
Alla julklappar är nu helt klara! Eller ja, det har dom iof sedan i Oktober och jag är redo att entra December nu med allt fint som den innebär! På Söndag blir det Adentsmys med systrarna som varje år, en perfekt start på julmånaden!
 
Här är lite snapshots från vårt lilla julhem! Jag har gått in för det i år och julat ända in i badrummet.
 
 
 
Kryddhyllan i köket fick sig också en liten jul-makeover.
 
 
Badrummet fick sig en jultavla, några doftljus och Frosty.
 


 
 
 
 
 
Ha en riktigt skön Fredag alla ni!
 
Kram Liza
 

Christmas Oreo-cake dessert

 
 
Igår gjorde jag nog världens godaste juliga dessert! Fytusan, vad god den var! Den är inte så himla svår att göra, vill man göra den lite enklare varianten så kan man göra den i en rund springform och får då en Oreo-tårta istället (lika god såklart men i större format) än som jag gjorde, små juliga desserter.
 
 
 
 
Jag fick för ett tag sedan ett juligt recensions-paket hemskickat från Tårtdecor innehållandes bland annat detta paket:
 
En box med juligt strössel, cupcakesformar med julmönster på och toppdekorationer i form av polkagris-klubbor och pepparkaksgubbar. HÄR kan ni hitta det paketet. Man kan verkligen göra så himla mycket fint med det! Då jag tidigare gjort en massa juliga cupcakes så ville jag prova ngt nytt!
 
 
 
 
Oreo-desserten är helt enkelt en kladdkaka i botten med krossade oreo-kex i, sen en choklad ganache över, marshmallows lite här och var, toppade med oreokex, chokladsås och som pricken över i:et världens sötaste julströssel och fina juledkorationer att sticka ner lite här och var! Så himla sött och juligt!
 
Jag började med att göra en vanlig kladdkaka och stack ner lite grovhackade oreo-kex här och var innan den gräddas. Denna kladdkakan gör jag alltid:
 
 
Sen tryckte jag ut runda cirklar med ett cirkelmått så att jag fick dom i den storleken jag ville ha. Tänk på att klä formen med bakpåtspapper innan så att ni lätt får upp kladdkakan. Lägg sedan in den en liten stund i frysen (när den inte är varm), det hjälper jätte mycket att den är kall och lite småhård när man ska trycka ut cirklar.
 
 
Klipp nu ut remsor av bakplåtspapper och tejpa/häfta ihop dom runt bottnarna, det håller ganachen på plats innan den stelnat.
 
 
 
Lägg lite minimarshmallows här och var över kladdkakan och täck med ganachen som ni gör så här:
 
För en hel tårta/springform ska ni värma 1dl grädde och sedan smälta 300gram vitchoklad och 100gram mörkchoklad ner i det. När chokladen smält så ska ta röra ner 100gram smör. Värm det tills att det tjocknat ngt. (Jag halverade receptet och fick 10st desserter)
 
Täck nu med ganachen över mini marhsmallowsen.
 
Lägg på några fler minimarshmallows på toppen, tryck ner några minioreos och ringla lite chokladsås över. Har ni inte färdigsås typ Ohoj, så gör jag alltid denna:
 
 
Nu kommer det roliga! Sprinkla nu över med det fina julströsslet och stick ner några dekorationer och se hur juligt och fint det blir! Klart!
 
Jag la ner mina desserter i cupcakesformarna och la dom i en liten plastburk för att lätt kunna ta med dom till jobb och bjuda kollegorna!
 
 
 
 
Kram Liza
 
 
 
 
 
 
 
 

2kilo julköttbullar är rullade...

Ja, efter exakt 120stycken stekta och rullade julköttbullar är man rätt mör, haha. Skönt att ha förberett det dock! Nu ska dom in i frysen i väntan på julafton
 
 
 
Dom blev verkligen så himla goda! Med både dijon, kryddpeppar och grädde så blir dom väldigt saftiga! Ett tips är att ha i en liten tesked bakpulver i köttsmeten! Dom blir liksom mer fluffiga och goda! (tack för tipset mamma :))
 
Jag hade i lite extra kryddor så som vitlök och timjan samt att jag bytade ut halva senapen mot dijon-senap.
 
Multitasking på hög nivå :)
 
 
 
Det luktar så gott här hemma nu!
 
 
 
Kram Liza

Vår juliga sovhörna

Efter en lång julstökig dag är nu vårt hem maxad med jul! Jag hade nästan glömt den magiska känslan av julljusen i vintermörkret! Hur fint och varmt det är med stjärnorna i fönstret.
 
Jag agerade elektriker idag och seriekopplade alla lampor i vardagsrumsfönstret så att vi inte behöver så många uttag, väldigt enkelt och sparar metervis av sladdar som ju är så fult! Vi bor i en lägenhet som är minst 1574år (känns som det iaf) och vi har inte ens dubbla uttag, då får man helt enkelt trolla lite så att propparna inte går när man sätter upp julljusen! Under julen kompromissas det minsann inte :)
 
Tills att jag fotat hela vår lilla lägenhet så kan ni ju få en titt på vår sovhörna som är julig och röd. 
 
 
 
Ikväll ska det premiäras riktigt, det blir nämligen årets första julfilm! I London gjorde dom reklam för Arthus Christmas på alla bussar så det blir bestämt den! 
 
Ett litet tips på julmusik på nätet är: The Christmas Channel. En jätte bra sida med blandad julmusik. Den gick varm här hemma hela dagen!
 
Kram Liza

Vad är det för en dag? Är det en vanlig dag?

 Vad är det för en dag? Är det en vanlig dag? Nej, det är ingen vanlig dag för det är julpyntardag, hurra, hurra, hurra! (måste sjungas med Lotta på Bråkmakargatans-melodi, annars bir det knäppt att läsa :) )
 
 
 
Idag är jag ledig, och det innebär att jag äntligen har tid att ta in julen i vårt lilla hem! Lite tidigare än vanliga år, men för sjutton! Julen är så kort ändå! 
 
Jag har valt att gå all in redan nu med allt här hemma, varför spara på krutet när julen faktiskt är om mindre än en månad? Å andra sidan så är jag en sån som längtar ihjäl mig till julen för att sedan när juldagarna är över packa ner det snabbt som attans igen! Vet inte varför, men får liksom en liten avsmak till julen när den är över och vill bara städa bort det. Å andra sidan så börjar jag jula redan i September kort är inte julen för mig! :)
 
Dagen till ära har jag dragit på mig mina julfynd från London, måste ju matcha dagens aktiviteter! Älskar min ugly christmas sweater (som inte är ett dugg ugly enligt mig) och mina tomte-slippers!
 
 
 
Innan det är dags att tomte-svettas så får jag ju bygga upp energin likt en riktig tomte med julgröt, kanel-knäcke (som min syster presenterat för mig, dom är så goda!) och en clementin!
 
 
 
Kram Liza
 
 

Juldekorationer av vit lerdeg

 
 
Precis innan avfärd mot London gjorde jag egna dekorationer av vit lerdeg! Det är super enkelt och faktiskt något som alla klarar av, vuxen som barn! Det perfekta med denna är att det är en vit deg och man behöver inte måla om den så som man behöver med trolldeg tex.
 
Det ni behöver är bara 2,5dl bikarbonat, 1,2dl maizena och 2,1 dl varmt vatten. Blanda allt i en kastrull och rör om tills att det börjar bubbla lite. Ta av platten och vänta nån minut. Stjälp ut på ett bakplåtspapper och låt vila nån minut till sedan är det bara att knåda ihop degen och börja leka!
 
 
 
När ni känner er klara så låt dom torka på ett bakplåtspapper i ca 24 timmar sedan är det hårt och stelt. (Man kan säkert ställa in dom i ugnen om man vill snabba på det lite men då jag har en gasugn som jag inte alltid kommer överens med så kände det säkrast att låta det lufttorka)
 
Jag tryckte ut i alla möjliga former och stämplade med min kakstämpel jag köpt från Ebay. HÄR kan ni hitta den.
 
 
 
Lite pilligt men blev fint och läsbart! Tänk bara på att sätta ihop bokstäverna bakochfram! Vill ni hänga upp dom så tryck ett hål med ett sugrör innan dom torkar!
 
 
 
Sedan är det bara att trä band i dom och sätta upp dom precis där ni vill jula till det!
 
 
 
 
Kram Liza
 
 

Jul London!

Nu är vi tillbaka i Malmö och är back on track igen! Det har varit helt underbara dagar i London och vi har nog aldrig gått så mycket som vi gjorde då! Att resa är ngt av det bästa vi vet men det är alltid lika skönt att komma hem igen efter att ha sovit borta ett tag! Särskillt nu när den bästa tiden på året är igång och man har så mycket att se fram emot!

Efter att ha varit i Polen förra året och då klagade på att dom inte riktigt visste hur man smyckade julen kan jag ju säga att Malmö kan slänga sig i väggen jämfört med London! Herregud, vad dom kan göra julen underbar! Granar, lampor, musik och julstämning i precis varje gatuhörn!
 
Det har varit soligt, regnfritt och kalla grader, helt perfekt mysväder! Vet inte hur många varm choklad-koppar från Starbucks vi har köpt under dessa dagar men är det semester så är det!
 
Det har såklart blivit en del shopping och min juliga del av shoppingen kommer i nästa inlägg (ska bara fota det först)
 
Så länge kan jag visa er hur fint och juligt det är i London just nu!
 




 

Skyltfönstret på Victorias Secret

Stor snowglobe på Picadilly Circus






 
 
Kram Liza

Trötta fötter i ett Juligt London

Hörrni... Jag får be om ursäkt i förtid för dålig uppdatering fram till Söndag!

Vi ligger i skrivandes stund i hotellsängen i London och vilar fötterna efter att ha promenixat i exakt 12 timmar idag! Vi vaknade kl 3 i natt för att  ta flyget hit och nu ska det bli riktigt skönt att nanna! London är verkligen magisk under julen och jag har knäppt så många juliga bilder som såklart ligger på systemkameran och inte på mobilen just nu :/

Ett litet juligt inköp kan jag iaf bjuda på så här sent på kvällskvisten! Utsikten just nu...


Världens mjukaste jul-tofflor! 30spänn inne på Primark! Det får man väl kalla ett kap?

Om inte tidigare så hörs vi igen på Söndag!

Kram Liza (och min lilla turk :) )



Fyllda glaskulor med snö

Jag hade ett litet gäng glaskulor hemma som jag köpt på Panduro Hobby och visste inte alls vad jag skulle fylla dom med... Efter en snabbvisit där för någon dag sedan kom jag hem med en jättefin snöflinge-press för bara 40kr! Nu var den saken klar...
 
 
 
 
Efter mycket papperstryckande så hade jag nog med flingor och tryckte bara i dom i kulorna och knöt ett vitt sidenband runt. Dom kommer vara så fina i granen! Vår gran ska gå i vitt liksom förra året, dom kommer passa så bra med förra årets julsångs-kulor!
 
 
 
 
 
Längtar tills att jag får ta in granen i stugan! 
 
Kram Liza

Enkla hemmagjorda praliner

Idag gjorde jag världens enklaste hemmagjorda praliner med nötcreme-fyllning! Jag skojar inte, vem som helst kan göra dom! Det är så himla enkelt och dom smakar gudomligt! Ni måste bara prova dom!
 
 
 
Jag fick hemskickat ett paket med non-temp choklad från Tårtdecor och oj, jag är fast! Non-temp choklad är helt enkelt ett choklad som redan är tempererat! Inget jux med att värma, svalna och värma till speciella temperaturer, nej, här är det bara att värma upp och sen är det bara att använda! Sen smakar det himla gott också!
 
 
HÄR kan ni finna chokladen. Finns även i Vit-choklad.
 
 
Det är bara att värma upp chokladen, häll det i din pralinform, knacka bort det överflödiga och låt torka.
 
 
 
Tryck nu i nötcreme, täck med lite mer choklad och låt svalna!
 
 
 
En lite mer utförlig beskrivning om hur man gör praliner ser ni HÄR. Så himla gott!
 
 
 
 
Det är mycket lyxigare med egna parliner, smakar tusen gånger bättre och är himla kul att ge bort i julklapp eller adventsgåva!
 
 
Kram Liza
 
 
 

Som jag längtar!

Jag strö sökte lite på London ikväll. Vi åker ju dit på Torsdag och stannar över helgen, oj, som jag längtar!
 
 
 
Jag googlade lite på jul i London och sökte runt lite på vart man kunde finna lite julgrejer och så (som inte är hutdyrt) och, Bingo, jag fann det jag sökte efter!
 
Jag sökte på den engelska motsvarigheten till amerikanska 99 Cent store (mycket skit och annat nödvändigt för en liten peng) och fann att den engelska motsvarigheten heter The Poundland! Gud så mycket julfint där finns och allt kostar bara 1 pund!
 
 
 
 
 
Ja, DIT ska vi verkligen! Så himla mycket julfint där finns!
 
Kram Liza

Gör egna juliga köks-handdukar!

 
 
Nu är jag back in business igen! Efter en lång helg med både vänner, middag hos mamma och jobb så hann jag inte blogga så mycket som jag velat, men nu är det Måndag och jag är på gång igen! Förstår ni att det bara är ungefär 2 veckor kvar tills att det är December! Underbart! Tiden verkligen flyger fram nu och om bara 3 dagar åker vi till London! Gud, som jag längtar!

Igårkväll när jag kommit hem så fick jag ett ryck och pysslade lite juliga köks-handdukar. Vi hade några billiga hemma från Ikea och då jag aldrig ägt en kökshandduk och är lite för snål för att köpa några så gjorde jag en egen! :)
 
 
 
Proceduren är den samma som när jag gjorde både mina kuddfodral och jultavlan. Ni behöver en kökshandduk, textilfärg, plast-schablon och en pensel sen är det bara att trycka fram motivet! Det går snabbt och är verkligen hur enkelt som helst! Det blev en disktrasa också i all hast :)
 
 
 
 
Kram Liza

Rudolpha din bil

 
 
Första julklappen till svärfar är köpt! Dom har precis köpt en ny bil som ska levereras i början på nästa år och då jag ju är julvärd detta år och ska introducera dom in i den nya kulturen och högtiden var denna klapp given! Haha
 
 
 
Klä om din bil till Rudoplh! 
 
Ja, vet inte om den kommer tas på allvar, men iof är det ju inte tanken! Nästa gång vi ska till Turkiet ska jag minsann klä bilen till Rudolph även om det är mitt i sommaren! :)
 
Nu ska vi få lite besök av vänner, så jag hinner jag inte skriva mer! Men ha en riktigt skön Lördagskväll så hörs vi imorgon igen!
 
Kram Liza

Världens godaste saffranssnurror!

 
 
Gud, så goda saffranssnurrorna blev! Kan hur lätt som helst är 5 på raken! Det är faktiskt första gången jag bakar bröd med grädde i degen, kan det mån tro vara det som gör den så saftig och fyllig? Hur som helst, prova detta recept till jul, dom kommer göra succé!
 
Igår fick jag ett litet paket med lite produkter jag får äran att testa från Tårtdecor och såklart kunde jag inte hålla mig så länge utan använde de fina kakformarna idag!
 
 
Jag läste på Emelies fina blogg om de goda bullarna och tänkte att jag också skulle göra mig ett försök! Kakformarna är ju bara så himla bra! Dom är höga, stabila och precis lagom stora för både muffins och bullar. Det är alltså så här man får så fina, höga, översvämmande och saftiga bullar! Dom är ju väldans fina att titta på också. HÄR kan ni hitta formarna på Tårtdecors hemsida.
 
 
 
Jag följde alltså Leilas goda recept och det ser ut så här:
 
 
Klicka på den för att få den i större format, kopierat receptetet från Emelies blogg.
 
 
 
Jag kommer snart och invaderar din frys igen, mamma! ;)
 
Nej, nu måste jag verkligen göra mig i ordning! Ha en mysig Fredagskväll allihopa!
 
Kram Liza
 

Julstök på gång!

Hej alla fina!
 
 

Detta ligger just nu på vårt köksbord och väntar på att förberedas! Fick ett sådant jag-måste-bara-ha-lussebullar-begär idag så det fick bli just det! Har dock glömt hur lång tid det tar att göra bröd/bullar så jag får raska på lite då vi ska iväg senare... Detta receptet måste ni bara prova! Mums så gott det är! 
 
Titta in lite senare så får ni se vad det blev av degen och vilket recept jag använde mig av!

Kram Liza

Gran av golvlister!

Ja, om det inte är gammalt golv jag gör granar av så är det överblivna golv-lister, haha! Man får ju ta det man har hemma när man är i pyssel-tagen!
 

 
 
 
Vi la ju som jag nämnt innan nytt golv i köket för ett tag sedab och som alltid får man ju en del virke över (som jag har problem med att slänga, tänk om skulle komma att behöva det nångång :) ) Vi hade några meter golvlister över och dom var passande nog vita så jag slapp måla dom! Golvlister finns på tex Bauhaus eller som i vårt fall K-Rauta för ca 50kr/ 3 meter.
 
Jag mätte ut dom längder jag vill ha, sågade dom, målade ändarna, la några små stumpar mellan plankorna för att få upp höjden, limmade ihop alltsammans med riktigt trälim och satte lite värmeljus på!
 
Det blir en hel del längder. Tog varje längd 2 ggr och la dom sedan kors och tvärs.
 
Är så himla nöjd! Dock tycker mannen här hemma att jag blir tokigare och tokigare för varje jul som går, haha. Men det är ju så kul att julpyssla!
 
 

 
 
Kram Liza

Underbara jul

Nu tycker jag nästan att tiden går lite för snabbt. Är så rädd att julen ska springa iväg lika snabbt som hösten har! Det bästa vore ju om man kunde stanna eller i alla fal sakta ner tiden nu, låta det gå lite i slowmotion så att man har tid att andas, njuta, pyssla och mysa till max utan att behöva vara rädd för att dagarna och timmarna ska hinna ta slut innan man är klar...
 
 
 
Min mans familjs visum blev i dagarna beviljat (dom bor och kommer ifrån Turkiet) och nu är det bara biljetterna dom ska köpa! Så underbart att ha alla samlade en jul, den första julen. Det kommer bli så himla fint att visa dom det lilla liv jag och min man byggt upp här i Sverige. Att få presentera dom för mamma och hennes man samt för pappa. Att få dela våra underbara 24-timmars-tre-juldagar jag och mina systrar byggt upp under åren tillsammans med hans familj. Att få introducera dom för julen är ett uppdrag jag tar på fullaste allvar och jag har en känsla av att denna jul kommer bli en av dom finaste.
 
Här är vi alla samlade i Turkiet, min familj och Caners familj <3
 
 
Julklapparna är sedan ett bra tag helt klara och väntar bara på att få packas in, det sparar jag dock till December under julstjärnan och julmusiken.  Jag är väldans nöjd med alla julklapparna för i år! Jag tycker att jag prickat in helt perfekt till alla! Dock har vi mannens sida kvar då vi ju inte visste helt säkert ifall visumet blev beviljat eller ej. Får julspana lite i London nästa vecka!
 
Ja, vad jag ville med detta svammel är inte helt klart... Ville bara stanna i någon sekund, ta in julkänslorna som snart svämmar över och andas in längtan. Om bara någon vecka börjar den underbaraste månaden på året.
 
Julmånaden, December!
 
Kram Liza
 
 

Flytta med julen in i badrummet

Jag fck hem ett paket med julens tvålar häromdagen för att testa! (Tack så hemskt mycket Gunry!) Jag har alltid varit förtjust i Gunrys tvålar och speciellt över julen. Varför inte gå all in med julen även ända in i badrummet?
 
 
 
Som vanligt doftar dom så himla gott och nytt för mig är Polkagris-doften och kanel/äpple-doften! Älskar kanel/äpple-sorten, den doftar milt, fräscht med ett mysigt inslag av jul! Helt klart min favorit i år!
 
 
 
 
Pepparkakan var förra året min självklara favorit då den doftar så gott av julkakor och julmys! Jag tycker absolut att ni ska köpa er ett par nu när julen närmar sig med stormsteg! Det går ju inte att få in för mycket jul i hemmet!
 
Dom finns att köpa lite här och var, jag har sett på dom både på Ica Maxi och Willys!
 
 
 
Kram Liza

Adventskalendern snart klar!

Bara några små paket till och sen är äntligen årets adventskalender klar! Det har varit svårt att inte köpa samma saker som förra året och fantasin har trytit ibland men det gick!
 
Jag har köpt bland annat Ipad-fodral, touch-screen penna, armband, strumpor, bil-doftare (köpte Yankee Candle och den luktar så gott!), halsduk, nyckel-caps, iphone-fodral och lite till! Jag ska köpa några lotter och kanske några av hans favorit-choklad också för att fylla ut dom sista klapparna!
 
 
Nu ska kalendern snart upp! Längtar!
 
Kram Liza
 
 
 

Double-Decker Christmas tree-Cupcakes

Jag fick ett litet julryck och ville göra lite juliga muffins! Resultatet ser ni nedan!
 
 
 
Jag gjorde helt vanliga tårtbottnar i choklad till systrarna födelsedagstårta och passade på att spritsa i lite muffinsformar också! Det är alltså helt vanliga chokladmuffins med ett täcke av grön sockerpasta som jag stack ut med en snöflinga-pepparkaksform (jag färgade min, men HÄR på Tårtdecor finns det till och med färgad sockerpasta!), lite fina metallic-strösselkulor som ni kan hitta HÄR och grönfärgad vaniljgrädde på toppen (grädde blandat med lite marsanpulver)
 
 
 
Jag tog små muffinsformar då jag tycker att cupcakes oftast är väldigt mäktiga och toppade dom med en miniform uppe på! (Mc Donalds Ketchup-formar funkar finfint i ugnen :) )
 


 
 
 
 
Fråga bara om ni undrar något!
 
 
Kram Liza
 
 
 
 

Glögg-kväll

Efter en lång jobbhelg kryper jag och min man nu ner i soffan, tänder lite ljus och provar lite glögg!

Jag fick hemskickat ett provexemplar av årets Blossa (tack, snälla!) och är jättespänd på hur den smakar! Det är ögonblick som dessa som gör att julen känns så varm, mysig och nära. Det är kallt ute, levande ljus, en trött-söndagskväll och lite gott!

Tänka sig att dagarna går så snabbt att det nu bara är ca 2 veckor tills det är dags att jula till det ordentligt!
 
 
 
Ha en skön Söndagskväll fina ni!
 
Kram Liza
 
 

Stora snöbollar!

Jag hade en massa frigolit-bollar hemma sedan förra året och hade verkligen ingen aning om vad jag skulle göra med dom. Det var ett sånt himla pill med paljetterna förra året och då dom här är så mycket större ville jag göra något enklare! :)
 
 
 
 
Jag hittade en burk med överbliven tapet-klister och en massa grovsalt, med ett enkelt dopp blev det stora snöbollar
 


Jag tänkte först ha dom i granen men hittade en stor bål-skål jag fått av mamma i skafferiet och med en batteridriven ljus-slinga och några snöbollar i blev det en jättefin jul-dekoration istället!
 
 
 
 
 
Kram Liza
 
 

Halloweentårta och spökmums!

Systrarna fyllde år förra helgen och självklart firades det! Då Halloween stundade så var ju temat på tårtan givet!
 
Här har vi dessertbordet:
 
 
Jag gjorde en Halloweentårta med chokladbottnar och en kladdkaksbotten underst, apelsinmousse och geisha-fluff mellan och överst chokladgrädde. Den blev jätte god! Dekorationerna är gjorda i sockerpasta och smält choklad. HÄR på Tårtdecor finns sockerpasta att köpa!
 
 
Sidodekorationerna är verkligen väldans lätta att göra! Man skriver ut ett motiv (eller ritar själv), lägger ett bakplåtspapper ovanpå, fyller en sprits med smält choklad och spritsar sedan mönstret på bakplåtspappret! Lätt som en plätt!
 
 
 
Ett tips för att få en riktigt klar och djup färg på grädden är att färga med pastafärger istället för vanliga karamellfärger. Det blir så mycket mörkare och finare! HÄR kan ni hitta en hel del olika pastafärger.
 
 
 
 
 
Nu handlar ju inte detta egentligen om julen och jag vet inte riktigt hur intresset är att veta hur man gör sockerfigurer, receptet på mousserna o.s.v men om ni undrar något så fråga bara! 
 
Jag gjorde även spök-mums (gräddbullar som de kallas här i Skåne) Det är verkligen jätte enkelt och dom blev jätte goda! Jag doppade mina i Odense vit/citron choklad och det gjorde att dom inte blev så där sötsliskiga utan lite friskare i smaken!
 
Detta recept följde jag och sen ritade jag bara ögon och mun med svart pastafärg!
 
 
 
 
Kram Liza

Jul i Tofvehult

Igår kom ett brev med posten innehållandes en bok med julens recept!

 
 
 
Jul i Tofvehult, från Advent till tjugondag Knut heter den skriven av Lena Göransson, tack snälla för den fina boken!
 
Jag satt igår och bläddrade igenom den och är väldigt pepp på att börja prova recept från den!

Där finns allt från enkla recept till lite mer tidskrävande, från frukost till middag, söta efterätter och bak till varm mat och juliga drinkar. Där är jätte fina och stämningsfulla bilder i den och den var riktigt mysig att läsa! Fick jätte julstämning av de riktiga klassiska och varma julbilderna.
 




 
 
En jättefin recept-bok med något för alla! Den säljs lite här och var, bland annat på Bokia. Googla annars namnet så hittar ni fler återförsäljare!
 
Kram Liza
 
 
 
 

Hemmagjorda julpraliner

 
 
Igårkväll fick jag en väldig sug efter choklad (ovanligt?) så jag beslöt mig för att prova på den fina pralinformen jag fick hemskickad från Tårtdecor! Dessa praliner blir perfekt till jul-gottebordet eller varför inte som julklapp eller gå-bort-present! Formen var jätte lätt att använda och pralinerna var precis lagom stora! Nu har jag en hel del andra praliner att prova på! Bland annat en med mjölkchoklad och nötcreme-fyllning!
 
 
Det finns en himla massa formar att välja mellan  inne på Tårtdecors-hemsida! HÄR ser du dom!
 
Oj, så goda dom blev! Jag hade ett paket vit/citron choklad från Odense och beslöt mig för att göra vita praliner med lemon-ganache i!
 
 
 
Det är inte så svårt att göra sina egna praliner och dom smakar så himla mycket godare än de köpta! Dock tar det en liten stund och man får inte hoppa över något moment för då bir det bara pannkaka av chokladen!
 
Det viktigaste ni ska tänka på är att temperera chokladen innan ni börjar med pralinerna! Det gör man bland annat för att få chokladen glansig och fin men också för att dom lättare ska ploppa ur sin form när de torkat! Man värmer helt enkelt upp chokladen till en viss grad, kyler ner den några grader och värmer upp den igen! Sen är den klar att användas!
 
Hur många grader det ska vara har helt att göra vilken typ av choklad man har. Jag går alltid efter denna tabell:
 
 
 
Jag värmer i mikro, men var noga med att bara värma några sekunder i taget för går man över graderna så blir allt helt fel! En termometer är ett måste! Det går egentligen inte åt så mycket choklad till pralinerna men man måste ha en hel del för att kunna fylla och tömma formarna. Det som blir över sparar man bara till nästa gång! Ett choklad som man redan tempererat behövs inte tempereras nästa gång. Se dock till att inte överstiga den sista graden/momentet i tabellen nästa gång ni värmer det!
 
 
 
När du tempererat ditt choklad häll det i formen så att pralinhålen täcks. Banka den några gånger mot bordskanten så att alla uftbubblor kommer upp till ytan (annars syns dom som små hål när pralinerna är klara) Vänd sedan upp och ner på formen och låt all choklad rinna ut på ett bakplåtspapper på bordet. Kvar är bara själva formen på pralinen utan fyllning i formen. Nu har ni skalet klart! Låt det torka i ca 10minuter och skrapa sedan med en spatel så att ni får kanterna fina runt pralinen (det är jätte svårt att göra detta när pralinerna är klara). Låt torka!
 
 
 
Nu är det dags för ganachen! Då jag hade citronchoklad till skalen så gjorde jag en citron-ganache som fyllning och den är superenkel!
 
Koka upp 0,5 dl grädde med 1/3 rivet skal av en citron. Ta av från plattan och blanda i 100gram vit choklad tills att det är helt smält och slätt. Kyl nu detta i ca 1 timme tills att det stelnat lite.
 
Jag fyllde sedan ganachen i en sprits och spritsade ut fyllningen i mina pralinskal. Ta inte för mycet, du ska ha plats för locket också att täcka dina praliner med! 
 
Ta resten av ditt tempererade choklad och täck ganachen, skrapa likt innan fint runt kanterna och låt torka helt!
 
Nu är dina praliner klara att äta!
 
 
 
Kram Liza

Ren-kalender

Om jag inte tidigare gjort min gran-kalender förra året så hade jag helt klart trixat ihop denna underbara ren-kalender! Så himla mysig!
 
 
 
Köp bara en tunn mdf-skiva på tex. Bauhaus, rita en stor ren på den, såga ut den (lättast med sicksåg) och häng fina små paket runt sadeln. Så söt! Vill man piffa den ytterligare kan man sätta en ljusslinga bakom! Ett pyssel helt i min smak!
 
Varför bor vi inte på en herrgård med hur mycket utrymme som helst att julpiffa! Vår etta kommer ju att jul-explodera snart! :)
 
Kram Liza

Egna julkuddar!

Minns ni när jag för någon dag sedan började pyssla med textillim och tyg? Här nedan har ni resultatet!
 
 
 
 
 
Jag gjorde ju ngt liknande förra året med dessa kuddar men ville ha kuddar med någon mysig julig text på istället för bara motiv! Det är verkligen jätte enkelt att göra! Ni behöver schablon-plast som finns bland annat på Panduro Hobby, ett utskrivet motiv eller text, en kniv att rista ut motivet/texten med, textillim, textilfärg och en pensel!
 
 
 
Jag gjorde det på exakt samma sätt som jag gjorde min jultavla, HÄR kan ni se hur jag gjorde den. Svårare än så är det inte! Dock är jag ingen hejare med symaskinen så det fick bli textillim när jag gjorde överdragen till kuddarna istället och det funkade bra! Är lite lat bara och höftade med måtten på dom men det blev helt ok ändå (för en sykunnig är dom nog lite sneda och vinga men det gör inget :) )
 
 
 
 
 
 
 
Kram Liza
 
 

Jul i London!

Då systrarna är i Paris i skrivandes stund och då jag är lite depp över att inte vara med dom så försökte min man att pigga upp mig med att säga att vi får planera ngt mysigt innan jul att se fram emot...

Vet ni vad? Igår kväll spontanbokade jag och älsklingen en långweekend till London! Jisses, vad peppad jag är! I slutet på November bär det av och oj, vad det ska jul-mysas!
 
 
Hyde Park som vi precis bor vid har tydligen ett Winter WonderLand, självklart ska vi dit! Och det ska bli himla spännande att supa in alla juleljus och glitter som staden bär upp under julmånaderna! Visste ni förresten att det finns en Christmas Shop i London? Jepp, ett givet besök!
 
 
 
 
 
För en jultok som jag är jag i extas över all jul vi ska få uppleva men det finns faktiskt en sak som gör mig så himla mycket gladare!
 
När vi var i New York för 5 år sedan köade vi till Musikalen Lion King bara för att sedan få svaret att det var slutsålt. I somras när vi var i New York igen kostade biljetterna 200dollar så det fick bli Cinderella istället. Aldrig har jag varit så depp över att missa mina drömmars musikal, inte bara en gång, men två! Gissa då vad som snart kommer med posten? Biljetter till The Lion King i London! Helpepp på det är jag! Och det var jätte mycket billigare än på Broadway till och med!
 
 
 
Självklart tar jag med er på vår lilla julresa och jag ska fota allt jag bara kan!
 
Kram Liza

Därför är han mannen i mitt liv...

Min man känner mig allt för väl och ingen kan fånga mitt hjärta så som han...

Han jobbar på ett Återvinningsvaruhus här i Malmö som handledare för förstånds-handikappade människor. Om man ska jämföra med något annat varuhus så skulle det väl vara Myrorna. Dom hämtar helt enkelt folks möbler och annat som ingår i hemmet och säljer det i sin butik. När folk köper nytt eller vill rensa ringer dom till butiken som kommer och hämtar det och säljer det sen vidare, som en loppis på ett ungefär.

Jag fick ett samtal imorse från min man som var på jobbet om att det visst var dags att gå upp, han hade något han ville visa mig.

Han hämtade mig och körde mig till hans jobb, ledde mig ner till en mörk, enormt stor och dammig källare under deras butik och pekade på ett rum stort som en halv fotbollsplan fullt med kartonger från golv till tak!

-Vi ska ta upp alla julgrejer till butiken men jag tänkte att du kanske ville va VIP och kolla först vad som finns och vad du vill ha!

Här finns säkert 500 kartonger fullproppade med bara julsaker och jag vet inte vart jag ska börja!

Det är inte mycket som kan få mig på fall. Rosor bara vissnar, choklad köper jag ändå själv och middag lagar vi varje dag... Men att göra en privatvisning av en fotbollsplan full med julgrejer, DET kan ingen slå! Det är nog det finaste <3

Detta är nog det mest romantiska någon gjort för mig... 

Kram Liza


Bara en liten hörna på rummet... Var ska jag börja?!

Substitut för riktigt gran

Ja, är det något jag aldrig skulle ersätta i vårt juliga hem på julen så är det granen! Den är det som gör julen och ger det där lilla extra glimmande ljuset i hemmet. Det finns ingen bättre doft än riktigt gran. 
 
Jag älskar juliga kalla mornar när jag i mörkret tassar fram till granen och tänder den och sätter mig med datorn i knät och ser på morgonens avsnitt av julkalendern med en kopp julte i handen. Magiskt.
 
Men det finns en hel del man kan göra och pyssla ihop ifall man inte känner för att ha en riktigt gran i stugan! Vissa av dom är riktigt fina påhitt och jag har faktiskt lagt till några av dom i min pyssel-lista! Inte istället för gran då såklart, men i mindre format! Ni ska få se!
 
 
Nej, inget slår den hederliga granen! Men det bevisar ju att man kan göra allt juligt!
 
Kram Liza
 
 
 
RSS 2.0