Hemmagjorda julpraliner

Publicerad 2013-11-06 08:05:19 i Julbak&mat,

 
 
Igårkväll fick jag en väldig sug efter choklad (ovanligt?) så jag beslöt mig för att prova på den fina pralinformen jag fick hemskickad från Tårtdecor! Dessa praliner blir perfekt till jul-gottebordet eller varför inte som julklapp eller gå-bort-present! Formen var jätte lätt att använda och pralinerna var precis lagom stora! Nu har jag en hel del andra praliner att prova på! Bland annat en med mjölkchoklad och nötcreme-fyllning!
 
 
Det finns en himla massa formar att välja mellan  inne på Tårtdecors-hemsida! HÄR ser du dom!
 
Oj, så goda dom blev! Jag hade ett paket vit/citron choklad från Odense och beslöt mig för att göra vita praliner med lemon-ganache i!
 
 
 
Det är inte så svårt att göra sina egna praliner och dom smakar så himla mycket godare än de köpta! Dock tar det en liten stund och man får inte hoppa över något moment för då bir det bara pannkaka av chokladen!
 
Det viktigaste ni ska tänka på är att temperera chokladen innan ni börjar med pralinerna! Det gör man bland annat för att få chokladen glansig och fin men också för att dom lättare ska ploppa ur sin form när de torkat! Man värmer helt enkelt upp chokladen till en viss grad, kyler ner den några grader och värmer upp den igen! Sen är den klar att användas!
 
Hur många grader det ska vara har helt att göra vilken typ av choklad man har. Jag går alltid efter denna tabell:
 
 
 
Jag värmer i mikro, men var noga med att bara värma några sekunder i taget för går man över graderna så blir allt helt fel! En termometer är ett måste! Det går egentligen inte åt så mycket choklad till pralinerna men man måste ha en hel del för att kunna fylla och tömma formarna. Det som blir över sparar man bara till nästa gång! Ett choklad som man redan tempererat behövs inte tempereras nästa gång. Se dock till att inte överstiga den sista graden/momentet i tabellen nästa gång ni värmer det!
 
 
 
När du tempererat ditt choklad häll det i formen så att pralinhålen täcks. Banka den några gånger mot bordskanten så att alla uftbubblor kommer upp till ytan (annars syns dom som små hål när pralinerna är klara) Vänd sedan upp och ner på formen och låt all choklad rinna ut på ett bakplåtspapper på bordet. Kvar är bara själva formen på pralinen utan fyllning i formen. Nu har ni skalet klart! Låt det torka i ca 10minuter och skrapa sedan med en spatel så att ni får kanterna fina runt pralinen (det är jätte svårt att göra detta när pralinerna är klara). Låt torka!
 
 
 
Nu är det dags för ganachen! Då jag hade citronchoklad till skalen så gjorde jag en citron-ganache som fyllning och den är superenkel!
 
Koka upp 0,5 dl grädde med 1/3 rivet skal av en citron. Ta av från plattan och blanda i 100gram vit choklad tills att det är helt smält och slätt. Kyl nu detta i ca 1 timme tills att det stelnat lite.
 
Jag fyllde sedan ganachen i en sprits och spritsade ut fyllningen i mina pralinskal. Ta inte för mycet, du ska ha plats för locket också att täcka dina praliner med! 
 
Ta resten av ditt tempererade choklad och täck ganachen, skrapa likt innan fint runt kanterna och låt torka helt!
 
Nu är dina praliner klara att äta!
 
 
 
Kram Liza

Kommentarer

Postat av: Mami

Publicerad 2013-11-06 09:16:07

Jag säger bara åååh...mmm...jag vet en som kommer att störtäta!

Postat av: Amandas jul

Publicerad 2013-11-06 09:48:04

Gott! Duktig du är :)

Postat av: Victorias Jul

Publicerad 2013-11-06 10:44:30

Låter gott

Postat av: Michelle

Publicerad 2013-11-06 12:50:11

Åh så fina!! .. och gott! :)

sv. Jag håller med! En vit jul är ju nästan ett måste! :)

Postat av: palandetistan.blogg.se

Publicerad 2013-11-06 19:28:09

Åh så gott! Hemmagjorda är nästan alltid godast :D

Svar: tack så mycket! Äntligen börjar det se ut som ett hem :D

Postat av: Nilli

Publicerad 2013-11-06 20:42:55

Det där lät himla gott! Jag är en sucker för vit choklad! Fina var de också! :)

Postat av: Olivia - LJUVA JUL

Publicerad 2013-11-06 23:17:17

Men åh!! Hur gott såg inte det där ut?? Börjar dregla av blotta åsynen :)

Postat av: Emmas Jul

Publicerad 2013-11-07 06:26:36

Åh guuuud vad gootttt !

Postat av: Annas Strålande Jul

Publicerad 2013-11-07 18:43:35

Gud vad duktig du är! Så fina de blev och de ser verkligen jättegoda ut.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela