Saffransmums och pepparkaks-cheesecake!

 
Jag börjar känna att tiden innan jul är väldigt knaper nu och är så ledsen för all jul-stök jag inte kommer att hinna med! Men det får bli prioritering och viktigast just nu är att planera jumys med familjen samt att julbaka! Vi har lite träffar nu framöver i julenstecken och ser så fram emot allt! Först ut på baklistan kom dessa två fika-kakor som båda går helt i julens tecken!
 
Lagom till andra advent kom vår nya spis väl till användning! Jag gjorde en julig-variant av Kärleksmums och passande nog nu i December-månad ändras den till att heta Saffransmums med ett täcke av vaniljfrosting istället för choklad. Den blev himla god och är superenkel att göra!
 
 
Här är recepten för Kärleksmumsen (jag gjorde i en mindre form och halverade receptet) :
 
 
 
Det andra receptet är pepparkaks-cheesecake med Dulce de Leche och den blev en riktig favorit här hemma! I och för sig är den kall och ja, visst är det kanske lite galet med en kylig julkaka när det är så kallt ute men med julsmakerna passande den himla fint ändå! Ni måste prova den!
 
Dulce de Leche är en hemmagjord kolasås och trots att det låter väldigt fancy är det superenkelt att göra. Man köper en burk med karameliserad mjölk borta vid bakgrejerna i din affär och låter burken (oöpnnad) koka i en kastrull med vatten i 3 timmar. Det enda man ska tänka på är att hela tiden se till att burken är täckt med vatten så man får ha lite koll så där en gång var 40min för att ösa i med mer vatten så att den täcks. Sen ska den kylas ner i kylskåpet över natten (eller några timmar) och sen är den klar att öppnas. Voila! En otroligt god kolasås är klar! 
 
Kakan gjorde jag så här:
 
 
Jag hade varken lingon-pepparkakor eller OH-film men det blev väldigt god ändå :)
 
 
 
Kram Liza
 

Andra advent och pysselkväll

Hej alla fina!
 
Jag har varit så himla frånvarande denna jul och höst och är så himla ledsen för alla pysselplaner och julstämning jag ville skicka genom bloggen som gick i stöpet. Denna renovering vi gått igenom de gångna 3 månaderna har varit lång, deprimerande och grå. Stundtals kändes det som att den aldrig skulle bli klar och efter att ha bott i ett världskrig i så många månader så är det så himla pepp att vi äntligen är klara!
 
Tyvärr, fick julen ta stryk detta år men då vi hade en etta (ja, nu har vi ju faktiskt gjort den till en tvåa!) och inte hade någon möjlighet att värja oss från kaoset som uppstod här så fanns det verkligen ingen fysisk plats för varken julstämning eller pyssel. Vi har till och med varit utan kök i 2 månader så bakning fanns inte ens på kartan då vi själva levde på utemat på tok för länge. Nu, ja, alldeles NU är lägenheten klar och allt slit vi gått igenom är så värt det! Älskar vårt lilla bo och kommer trycka in så mycket julstämning jag bara kan dessa sista veckor! Hoppas att någon följer med mig nån vecka till och nästa år, ja, då har jag fortfarande kvar listan på all julpyssel jag inte hann med i år!
 
 
 
Granen är uppe, ljusen är tända och jag och systrarna har precis haft en väldigt fin advents-Söndag som bestod av julpyssel och julgott! Recepten kommer imorgon och jag kan lova att det blev gott! Det är liksom en helt ny värld för mig att faktiskt ha en el-ugn som man kan baka i istället för den gamla gasen jag levt med i över 10 år!
 
Jag börjar med lite bilder från vår fina gran och lägenhet så återkommer jag mer imorgon!
 


 
 
Kram på er!
RSS 2.0