Turkisk Peppar kola doppad i choklad

Publicerad 2012-12-07 16:30:00 i Julbak&mat,

Åh, denna kola är helt underbar! Den smakar tusen ggr godare än köpta varianter och är lätt att göra! Helt klart ett av mina favorit recept!
 
Vanlig julkola till höger och saltlakrits-kola doppad i choklad till vänster
 
Recept:
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
 
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta (jag mixade mina karameller först). Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
 
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.
 
 
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
 
Kram Liza

Kommentarer

Postat av: Sandra

Publicerad 2012-12-07 20:48:23

De där måste jag ju prova lät ju supergoda!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela