Godaste lussebullarna!

Publicerad 2012-11-29 08:41:00 i Julbak&mat,

 
Åh, igår bakade jag världens godaste saffrans-snäckor! Ni måste bara prova!
 
Jag blandade lite olika recept och här är det jag mixat ihop:
 

Ingredienser:

50 g jäst för söta degar

100 g smör

5 dl standardmjölk

250 g kesella

1 ägg

1 g saffran (2 paket)

1 dl strösocker

1 dl vit sirap (använd 1 dl socker om du inte har vit sirap)

17 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 st ägg (pensling)

 

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme (37 grader).

2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran. Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffranet. Tillsätt kesella, socker, sirap, salt och ägg.

3. Tillsätt mjöl, lite i sänder och bearbeta degen tills den släpper från kanterna (spara ca 1 dl mjöl till utbakningen). 


4. Arbeta degen på ett bakbord tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt mer mjöl om så krävs. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

 

Fyllning:

300gram mandelmassa

200gram rumsvarmt smör

1dl socker

1 apelsin (saft och skal)

1 vaniljstång

 

Blanda fyllningen när degen jäser. Kavla ut degen till en eller flera plattor och bre ut fyllningen ovanpå. Rulla ihopa och skär i centimeter tjocka skivor. Låt sedan kakorna jäsa i 30 minuter till. Pensla med ägg och strö mandelspån ovan på. Grädda i ugnen i ca 7-8 minuter i 200grader.

Ett tips om man vill få ut mer av smaken och färgen på saffranet är att låta det dra 20minuter i en msk sprit (typ vodka) innan ni blandar det med degspadet! 

 

Det får visst bli en kaka till frukost känner jag! :)

 

Kram Liza

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela