Godaste lussebullarna!
Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl standardmjölk
250 g kesella
1 ägg
1 g saffran (2 paket)
1 dl strösocker
1 dl vit sirap (använd 1 dl socker om du inte har vit sirap)
17 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 st ägg (pensling)
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme (37 grader).
2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran. Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffranet. Tillsätt kesella, socker, sirap, salt och ägg.
3. Tillsätt mjöl, lite i sänder och bearbeta degen tills den släpper från kanterna (spara ca 1 dl mjöl till utbakningen).
4. Arbeta degen på ett bakbord tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt mer mjöl om så krävs. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
Fyllning:
300gram mandelmassa
200gram rumsvarmt smör
1dl socker
1 apelsin (saft och skal)
1 vaniljstång
Blanda fyllningen när degen jäser. Kavla ut degen till en eller flera plattor och bre ut fyllningen ovanpå. Rulla ihopa och skär i centimeter tjocka skivor. Låt sedan kakorna jäsa i 30 minuter till. Pensla med ägg och strö mandelspån ovan på. Grädda i ugnen i ca 7-8 minuter i 200grader.
Ett tips om man vill få ut mer av smaken och färgen på saffranet är att låta det dra 20minuter i en msk sprit (typ vodka) innan ni blandar det med degspadet!
Det får visst bli en kaka till frukost känner jag! :)
Kram Liza