Julgott

Publicerad 2012-10-29 19:17:00 i Julbak&mat,

 
Jag har helt glömt att visa denna underbart goda kaka som jag gjorde häromdagen till en väns fest. Åh, vad god den var! Helt klart en kaka jag ska göra till jul! Den är så himla saftig och god! Mycket godare än vanliga kanelbullar.
 
Här har ni receptet om ni är intresserade:
 
Vaniljfyllda kanelbullar i långpanna
 
3 ½ tsk kardemumma
50 g jäst
5 dl kall mjölk
2 1/4 dl socker
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör i bitar
18 dl vetemjöl
1 ägg + ½ msk vatten till penslingen

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 ½ msk kanel

Vaniljkräm
½ vaniljstång
5 dl mjölk
3 msk + 3/4 dl socker
6 äggulor
1 dl maizena

Glasyr
2 dl florsocker
1 ½ msk vatten

 
 
1. Börja med vaniljkrämen. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 3 msk socker i en kastrull.

2. Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizenan i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten.

3. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.

4. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser i en bunke.

5. Vetedeg: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör så att jästen löser sig.

6. Tillsätt kardemumma, socker, alt och smör. Blanda i mjölet.

7. Kör degen i maskin på låg hastighet tills den har blivit riktigt msidig, ca 5 minuter. Eller arbeta för hand ca 10 min.

8. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Bred ut smörfyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 2 cm tjocka skivor.

9. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Smöra kanterna. Lägg i bullarna med ca ½ cm mellanrum. Spraya dem lätt med lite vatten från en blomspruta. Täck med plastfolie och se till att det är tätt.

10. När bullarna har jäst ihop sig ordentligt är dom klara för gräddning, det tar ca 2 timmar.

11. Sätt ugnen på 200 grader.

12. Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen. Tryck ner spruten till botten av långpannan i mitten av varje bulle. Tryck ut så mycket vaniljkräm att den kommer upp igen.

13. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter.

14. Blanda ägg och vatnne till penslingen. Pensa på tunt direkt när bullarna kommer ut ur ugnen. Lyft upp dom på galler och dra försiktigt bort papperet. Låt svalna.

15. Blanda florsocker och vatten till glasyren.

16. Ringla över glasyren och pudra över florsocker. Skär bullarna med kniv och servera.
 
 


 
 
 
Kram Liza
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela