Tomteluva-muffins

Publicerad 2012-12-06 16:00:00 i Julbak&mat,

 
Dessa High Hat-muffinsen är faktiskt mycket enklare att göra än man tror! Det är en del moment i det hela men det blir så himla sött och gott! Älskade dom! Maräng-frosting och choklad kan ju inte gå fel!
 
Här har vi först ut muffinsen. Jag gjorde små mini-cupcakes. Jag orkar sällan äta en stor muffins och dessa små blir ju så söta munsbitar! Det blev ca 14st mini cupcakes av en halv sats. Jag bytade ut den mörka chokladen i coatingen till vit choklad med röd chokladfärg. Den röda chokladfärgen köpte jag på Strössel&Annat för 12kr/påse (även mini-formarna). Jag ville ju ha det riktigt riktigt rött så en påse gick åt till 180gram choklad.
 
Muffins
 
3 st ägg
2.5 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker 
50 g smör 
1 dl gräddfil 
2 msk kallt kaffe 
3.5 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
4 msk kakao av god kvalitet 
1 nypa salt 
100 g mörk choklad, av bra kvalitet, 70 %
 


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).

6. Blanda ner den smälta chokladen i smeten.

7. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna

 



 

Maräng

6 st äggvitor
8.5 dl strösocker 
2 tsk vaniljsocker 
1 st citron, saften

 

9. Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och saft av citron i en rostfri bunke.

10. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).

11. Rör först tills sockerkristallerna smält sedan vispa sedan till en fluffig maräng och tills det blir tydliga spår efter vispen. Marängen ska ha uppnått cirka 65 grader.

12. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa (i maskin) tills den svalnat helt.

13. Använd en sprits med en rundtyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen.

14. Låt stelna dem helt i kylen innan de doppas i choklad (se recept nedan).

 

 

 

Chocolate coating

350 g mörk choklad, av bra kvalitet, 70% 
3 msk matolja

 

15. Hacka chokladen och smält den i vattenbad (i en skål över kokande vatten) tillsammans med matoljan.

16. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna en aning.

17. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans.

18. Låt stelna på ett fat i kylen i cirka 30 minuter.

 

Som sagt, det är ju en del moment i det hela men det är absolut inte svårt! Och resultatet blir så himla sött!

 

 

 

Kram Liza

Kommentarer

Postat av: Pernilla- Tomtenissan

Publicerad 2012-12-06 19:38:32

Jättefina :)

Postat av: Sandra

Publicerad 2012-12-06 22:16:27

Nästa år får du ge dig på skinkan;).

Detta kan nog vara bland de sötaste muffins jag sett, dock är de nog lite för avancerade för mitt tålamod;P

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela