Jul-inspiration

Jag har lite pysselplaner på att göra en jul-tavla med nåt fint ordspråk eller citat från nån klassisk jul-låt. Det finns så mkt man kan göra för att pynta väggar med både tavlor och ljus-slingor till jul!
 
Åh, vilken inspiration jag fick när jag sökte runt på nätet. Trädet gjort av mång-färgade ljus-slingor är ju helt underbar!! Önskar jag hade mer plats här hemma att pynta på! I framtiden ska jag banne mig ha många väggar tomma i ett stort hus och gå loss med julpyntet! :)
 
 
Kram Liza
 
 

Julkuls-pyssel :)

Ja, även jag har redan börjat julpyssla! Man vill ju inte känna sig stressad över alla projekt man vill hinna klart till jul, särskillt inte i December-månad när man vill julmysa, äta, dricka gott och supa in julstämningen. Nej, det gäller att börja i tid :)
 
Ikväll började jag med julkulor som jag tänkte ha i granen. Dom blev precis så fina och mysiga som jag trodde! Man behöver bara paljetter, klister/knappnålar och frigolit/styrolit-kulor! Det tar sin lilla tid dock, det är inget man rör ihopa på en halvtimme men det är ett mysigt tidsfördriv till tv´n!
 
 
Åh, kan inte bara November komma nu så att man kan börja med julstämningen på riktigt?! Vågar mig inte riktigt på att lyssna på julmusik och så än. Det får väntas lite till :)
 
Kram Liza

Julgott

 
Jag har helt glömt att visa denna underbart goda kaka som jag gjorde häromdagen till en väns fest. Åh, vad god den var! Helt klart en kaka jag ska göra till jul! Den är så himla saftig och god! Mycket godare än vanliga kanelbullar.
 
Här har ni receptet om ni är intresserade:
 
Vaniljfyllda kanelbullar i långpanna
 
3 ½ tsk kardemumma
50 g jäst
5 dl kall mjölk
2 1/4 dl socker
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör i bitar
18 dl vetemjöl
1 ägg + ½ msk vatten till penslingen

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 ½ msk kanel

Vaniljkräm
½ vaniljstång
5 dl mjölk
3 msk + 3/4 dl socker
6 äggulor
1 dl maizena

Glasyr
2 dl florsocker
1 ½ msk vatten

 
 
1. Börja med vaniljkrämen. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 3 msk socker i en kastrull.

2. Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizenan i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten.

3. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.

4. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser i en bunke.

5. Vetedeg: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör så att jästen löser sig.

6. Tillsätt kardemumma, socker, alt och smör. Blanda i mjölet.

7. Kör degen i maskin på låg hastighet tills den har blivit riktigt msidig, ca 5 minuter. Eller arbeta för hand ca 10 min.

8. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Bred ut smörfyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 2 cm tjocka skivor.

9. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Smöra kanterna. Lägg i bullarna med ca ½ cm mellanrum. Spraya dem lätt med lite vatten från en blomspruta. Täck med plastfolie och se till att det är tätt.

10. När bullarna har jäst ihop sig ordentligt är dom klara för gräddning, det tar ca 2 timmar.

11. Sätt ugnen på 200 grader.

12. Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen. Tryck ner spruten till botten av långpannan i mitten av varje bulle. Tryck ut så mycket vaniljkräm att den kommer upp igen.

13. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter.

14. Blanda ägg och vatnne till penslingen. Pensa på tunt direkt när bullarna kommer ut ur ugnen. Lyft upp dom på galler och dra försiktigt bort papperet. Låt svalna.

15. Blanda florsocker och vatten till glasyren.

16. Ringla över glasyren och pudra över florsocker. Skär bullarna med kniv och servera.
 
 


 
 
 
Kram Liza
 

Julkalender in progress

Ja, nu är jag en bra bit på vägen med älsklings julkalender! Jag har samlat ihopa till 15presenter nu. Bara 9st kvar!

Jag har köpt: Hårmassage, glas-underlägg med hans favorit öl på, mobil-cover, pekskärmsvantar, hängslen, slips, ring, klocka, armband, boxer, strumpor, mobilladdare till bilen, fickduk till kavaj och ett halsband.

Nästa Lördag blir det en efterlängtad tripp till Ullared med systrarna så där lär det hittas mkt mer! 



Det kommer blir så fint med kalender-påsarna! Vet dock inte riktigt hur jag ska pyssla ihopa dom snyggt. Jag har inte en sån stor yta i vår lilla lägenhet att göra ett sånt här fint träd.
 


Kram liza
 
 
 
 

Gör en egen snöglob

 
Det finns inget vackrare på julen än snoglober! Jag kunde fascineras som liten över den lilla lilla staden som fanns innanför glaskulan och älskade att skaka upp snön.
 
Det är väldigt lätt att göra sin egen snöglob! Man behöver bara:
 
En fin burk
En limpistol/lim som inte löses upp i vatten
Glitter/krossat äggskal (ta bort skinnet på insidan av skalet först, annars simmar det omkring)
En fin figur
Destillerat vatten/baby olja (det snöar längre i oljan)
 
Bild från internet
 
 
 
Klistra på figuren på locket, låt det torka väl. Häll olja/vatten i burken, i med så mkt snö du vill ha (testa tills du är nöjd) Sätt bra med klister runt locket och skruva åt väl.
 
Vill man göra den extra fin kan man klistra burken på en liten ljusstake eller sätta ett fint sidenband runt locket för att dölja märket :)
 

 
Kram Liza
 

Pysselplaner

Här har vi min samling till julpysslet som jag har än så länge! En hel del är fast i posten ännu och förhoppningsvis är på väg. Älskar Ebay! Inget av det som ligger på bordet har jag köpt för mer än 0,99pund styck (inklusive frakt), galet billigt om man jämför med pysselaffärer i stan!
 
 
 
Ca 2000st paljetter i olika färger  samt två burkar med hex-glitter för 0,99pund!
 
Samlingen ska byggas på lite till och sen ska det pysslas julkulor, julkort, name-tags och mycket mer! Längtar!
 
Kram Liza

Julspaning

Idag var jag inne på Lagerhaus och trånade efter alla de fina julsaker dom fått in! Vill köpa nästan allt bara för att det ser så rött och julmysigt ut! :) Älskar att alla affärer börjat julpynta nu, det är på tiden! :)
 
Förstår inte folk som tycker julen är jobbig, stressig och bara klagar över att julen börjar för tidigt! Julen blir helt vad man gör den till och hur kan man vända en sån mysig tid till ngt negativt?! Man måste inte handla julklappar och vill man det kan man börja i tid så det inte blir så stressigt. Man äter gott, pysslar, tänder ljus och dricker varmt tillsammans med dom närmsta man har. Hur kan detta vara så hemskt för somliga?
 
Nej, julen blir verkligen vad man gör den till och den är bara en månad om året så varför inte dra ut på det härliga och börja redan i November? Nej, tokiga människor som inte förstår magin med julen...
 
Här är lite av vad Lagerhaus hade att erbjuda:
 

 
I veckan inhandlades även dessa ursöta adventskalender-påsarna på Ikea som jag ska pyssla ihop till min man samt vitt presentpapper på Rusta för 10kr/st.
 
 
Kram Liza

Cookie in a jar

Detta måste vara den sötaste ge-bort-presenten jag sett på länge! En helt perfekt liten present att ge bort under juldagarna när man är bortbjuden på middag. Helt klart sötare än standarad-blommorna som man alltid ger bort!

Själva idén är alltså att man lägger alla torra ingredienser till en god kaka i en burk. Sen lämnar men med en lapp om vad för flytande ämne som saknas och hur man bakar ihop kakorna. Så det går att variera utseende i det oändliga!
 
 
Här är ett exempel på ett recept kan kan ta (från Bakerella)
 
Lägg allt i denna ordning (är översatt efter amerikanska mått):
 
1 lagret:

3,2dl mjöl
1tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
 
2:a larget:
 
2,4dl havregryn
 
3:e lagret:
 
1,8dl M&M´s (för juligare känsla ta röda och gröna)
 
4:e lagret:
 
1,8dl chokladlinser eller hackad blockchoklad
 
5:e lagret: 
 
1,2dl brunt socker
 
6:e lagret:
 
1,2dl vanligt strösocker
 
7:e lagret:
 
0,5dl hackade nötter (tex hasselnötter/pecannötter)
 
 
Så här gör man kakorna:
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Lägg till 1 ägg, 1,2 dl smör, 1tsk vaniljextrakt (detta är vad hen måste ha hemma själv) och blanda ordentligt. Klicka ut små bollar på ett bakplåtspapper och baka i ca 10minuter i 180grader.
 
Så himla söt present!
 
(bilder från ovanstående recept)
 
Kram Liza





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julklapps-inslagning

Jag älskar att slå in paket inför julen. För mig är utsidan minst lika viktig som insidan, paketen ska ju ligga under granen under hela julen så det blir ju lite som en jul-inrednings-detalj som måste matcha övrig inredning under jultid (ja, ni hör ju hur tokig jag är :) )
 
Det finns mycket man kan göra för att pigga upp paketen och det finns väl inget roligare än att ge bort ett paket som ser riktigt lyxigt och smyckande ut?
 
Här har jag samlat på mmig lite paket-inspiration:
 




Kram Liza

sjukstuga och julmys

Usch, vilken förkylning jag har åkt på! Feber, ont i kroppen och bomull i huvudet...
 
Tur att jag köpte pepparkakor och julmust häromdagen! :) Jag testade de nya pepparkakorna med choklad. ÅH, vad GODA dom var för en choklad-tok som jag! Helt klart mina favoriter! Den första klunken julmust måste vara den bästa känslan på hela året. Det känns som att hela livets jular forsar genom kroppen och man blir sådär varm och julmysig inombords!
 
 
Kram Liza

Julklappstips

Här har vi Veckans julklapps-tips från Lets Deal och Groupon!
 
Man kan verkligen fynda på dom ställena! Vet inte hur många restaurang-kuponger vi köpt för under halva priset. Erbjudandena ändras varje vecka och här har vi de som ligger ute just nu.
 
(jag tog bara hårda klappar, det finns en massa spa-erbjudanden, hotellvistelser och restaurang-kuponger att köpa också men dom är knutna till olika städer)
 
 
Kram Liza
 
 

Julen på Ikea

Jag måste säga att jag riktigt längtar tills att julen på Ikea flyttat in! Gud, vad mycket fint där är! Jag fick jätte mycket inspiration när jag kollade på deras julmys-kollektion!


Här är mina favoriter:
 
 
Vad gulligt att lägga ner pepparkakor i höga glas! Eller varför inte ner med en liten ljus-slinga!
 
 
 
 
Med Washi-tejp (som är riktigt billigt på Ikea, 3 för 15kr!) kan man packa hur fint som helst!
 
 
De söta och numrerade presentpåsarna är ju helt perfekt för mig som pysslar ihop en julkalender till min man!

HÄR har ni hela kollektionen för Ikeas julpynt 2012.
 
Nu får dom allt bli klara med uppackningen så att man kan åka dit och handla!

Kram Liza
 

Julmode

Jag är väl kanske lite mer klassisk av mig och skulle inte pimpa upp mig riktigt så här mkt. Men tur att det finns andra jultokar som vågar ta ut julen till mix!
 
 
 
Alla grejer finns på Ebay och det är bara att söka runt, finns en hel uppsjö av juliga kläder!
 
En sak som är rätt söt är dubbelvanten som man kan promenera runt med sin kära i. Jättesöt vante! Pefekt för dom nykära som inte riktigt vill släppa taget om varandra när det är kallt :)
 

 

 
Sök på lovemittensdoublemittenkärleksvante etc. Fast det är nog rätt lätt att fixa själv med lite sytråd och två gamla vantar :)

Kram Liza
 
 

Snickerskakor

 
Varje jul gör jag dessa snickerskakor! Dom är så himla goda! Vet inte om dom är så juliga, men ett gott litet snack efter den stora julmaten!
 
 
 
För er som är intresserade av receptet så gör man dom så här:

Smält en burk Jordnötssmör, 1 dl socker och 2dl sirap i en kastrull, rör om. Blanda sedan i 1 dl kokos, 1 tsk vanilj-socker och 1 Liter Rice Crispies. Häll allt i en stor långpanna och platta till.
 
Smält 200gram mörk choklad och bre över kakan. Innan den torkar så skär kakan i små rutor och låt den sedan kylas.
 

Julklapp till pappa :)

Först måste jag bara säga att min pappa inte är så gammal trots sina 65 år på nacken. Han är som ett stort barn och älsar allt som lyser, blinkar, spelar osv :) Teknikmagasinet är bland hans favoritaffärer för sina ovanliga saker som fyller dom tre kriterierna.
 
Det är lika svårt varje år att finna ngt som pappa först inte sett förut, som han tycker är kul och faktiskt måste ha lite användning för...
 
Jag hittade denna bil-grej på Ebay som jag tyckte skulle passa perfekt för honom! Det är en monitor som man fäster bak på bilen och med hjälp av en liten fjärrkontroll så kan man ändra utseendet på gubben i rutan. Arg, ledsen, glad, flörtig :) Om ngn kör lite för nära honom kan han lätt visa hur han känner för det, haha.
 
 
Jag är hur nöjd som helst över mitt inköp! :) Fick ge 150kr inkluive frakt.

Nej, nu får jag återigen rusa iväg mot 9timmars jobb! Är så himla himla trött idag, men får fokusera på att det ju är Fredag idag!

Kram Liza

Julpynta med renar

Jag har kommit in i en liten "ren-period". Gud, vad fint det är att pynta med renar! Det är stilrent, ser ståtligt ut och man får ju en liten julkänsla! 
 
Vi har gjort om hela vår lilla lägenhet detta året, målat, tapetserat, köpt nya möbler och sånt. Vi har det mesta i vitt och silver nu vilket innebär att jag inte kan pynta med guld och mysfärger lika lätt längre. Vitt blir lätt så sterilt och på julen måste ju myskänslan infinna sig! 
 
 
Jag får helt enkelt planera lite bättre detta år för att göra det juligt och mysigt! Lite silver, rött och en massa levande ljus kan också bygga lite julkänslor! Fick lite inspiration av tomtens vänner nedan :)
 
 
Kram Liza
 

Julklappar

Jag måste nog vara den tokigaste i vår familj. Jag är nästan klar med alla julklappar redan, haha. Har några få kvar bara men vet på ett ungefär vad som ska handlas. Det är så skönt!! Men visst, det är lite av charmen också att vandra i stan under julskyltningen, bland alla julljus och smyckning och leta julklappar men om jag känner mina bröder rätt så behöver dom hjälp med julklapparna (dom kommer oftast på den 22:a att det snart är jul och att dom inte inhandlat några julklappar alls och panikringer mig som får komma till undsättning :) )
 
En tripp som vi alltid gör närmre jul är Ullared! Jag och mina systrar försöker nu planera in en dag då alla kan. Där hittar vi alltid alla julklappar! Jag vill mest dit nu för att handla lite juldekorationer, kuddar och ljus. Älskar Ullared! Jag läste på deras blogg att julen ska vara fullt inflyttad till mitten av Oktober så snart är det dags att köra dit! Längtar!
 
Nu blir det dags för 9timmars jobb! Ha en skön dag alla!
 
Jag och min man häromdagen.
 
Kram från oss!

Juldofter

 
Idag blev det en liten påse Satsumas när vi var och storhandlade! Det doftar så underbart juligt och friskt! Ett tips om ni älskar clementin-doften som jag är Body shops Satsumas-krämer och duschkräm! Den doftar minst lika juligt som en riktig clemmis!
 
 
Kram Liza
 
 

Billig dekoration

Det finns mycket man kan dekorera med som inte kostar så mkt, tex frukt. Torkade frukter kan man hänga i granen, göra om till ljusstakar eller pyssla ihopa till en fin ljuslykta. Kakor kan man göra till söta små julhängen i granen. Ja, det mesta som är sött och juligt kan man lätt förvandla till ngt fint att dekorera med.
 
 
Kram Liza

Snart flyttar julen in...

Idag var jag och min man på ett litet Ikea-besök (ok, vi åkte dit för att äta för att vi va för lata för att laga mat sorgligt nog :) )  och självklart var jag ju tvungen att dra oss igenom heeeela Ikea för att se om julen flyttat in! Såklart var det precis brevid kassorna i slutet som skyltarna stod.
 
Snart flyttar julen in!
 
 
 
 
Lite bakformar och pepparkaksformar har kommit in, men det stod pallar fulla av kartonger på golvet med julgrejer i. Om jag bara kunde få gå loss och snoka :)
 
Nu har jag precis bakat en underbar äpplepaj med pepparkakakryddor i. Det doftar så varmt och juligt i hela lägenheten!
 
 
 
Kram Liza

Duka fint med vinglas

 
Här är ett jättefint och billigt trick att duka julfint med upp-och-ner-vända vinglas! Ta något juligt, vänd glaset upp-och-ner, placera ett ljus på foten och Voila! -du får ett jätte fint centerpiece att ställa på bordet!
 
 
Man kan ju också skapa en våning med hjälp av bottnar från bakformar med avtagbar-kant och vinglasen. Ett jätte fint ställ att placera tex jultårtan eller liknande på!
 
 
Kram Liza
 
 

Min finaste jul

Åh, jag kommer såväl ihåg min och Caners första jul. Det var den bästa i mitt liv. Inte nog med att det var den finaste tiden på året, jag fick dela den med min andra halva också.

Vi pendlade nämligen i åratal varje månad till varandra, Turkiet-Sverige, Sverige-Turkiet. Vi levde för dom blott två dagar varje månad som vi återförenades för att sedan igen genomlida ännu ett tårfyllt farväl. Man vande sig aldrig vid att vara ifrån varandra, vid tårarna, vid smärtan. Det gjorde lika ont varje gång att vinka farväl genom tårarna på flygplatsen. Vi pussas och jag går 2 steg, jag vänder mig om och går tillbaka, samma sak återupprepas 10ggr innan jag måste springa till planet. Ett plan som snart skulle ge oss 3000mil i avstånd igen, som skulle dela oss i två olika tidzoner, två olika länder igen.  Man kunde aldrig vara riktigt genuint lycklig över att återförenas. För varje minut som gick var ännu en minut närmre ännu ett avsked.
 
 
Den första julen vi delade var 2007. Den var så fin. Caner visste inte mycket om julen mer än det han sett i filmer och vi försökte så gott vi kunde skapa egna nya minnen och traditioner på dom korta dagarna vi hade. Det snöade jätte mycket till Caners stora lycka. Vi lyste upp hela lägenheten med ljus, drack te varje kväll, vi köpte en liten liten gran på torget för att pryda vår lilla etta med, vi pyntade den till julmusik, åt julmat hemma hos pappa i snökaoset som rådde utanför.

Den var så fin den julen och kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta... Att ha de finaste människorna i mitt liv samlade på ett och samma ställe under den finaste tiden på året...
 
För det är väl det julen egentligen handlar om?
 
 
 Julen 2007

Vellingeblomman

Ni som befinner er i Skåneland får ju inte missa den årliga julutställningen Tometebyn  VellingeBlomman som startar den 25 Oktober i år. Har man inte julstämning innan så är det garanterat att man får det efter att ha varit där. Utställningen är enorm och påkostad och det finns olika tomtelandskap över allt. Älskar det!
 
Här är lite bilder från förra och förrförra året:
 
 
Just nu har dom en Halloween-utställning också om man har vägarna förbi!

Kram Liza

Julbordstips

Vad kul att julborden redan börjar dyka upp på nätet och i tidningar! Det betyder ju bara att julen är på framfart :)
 
 
För er som bor i Stockholm eller har vägarna förbi i December-månad har jag ett tips på ett häftigt julbord!
 
Det är en 23timmars kryssning för 2personer från Stockholm till Åbo inkl ett stort julbord, hytt, alkohol/dricka samt livemusik på båten. Allt detta för 995kr (för två)
 
Hade vi bott närmre Stockholm hade jag nog varit sugen på detta, men då vi har vår lilla Spa-resa till Polen inbokat i slutet på November så får vi nog hålla tillgodo :)
 
 
HÄR kommer till till Groupon och erbjudandet.
 
Kram Liza
 
 

En liten presentation

 
Jag tänkte bara köra en liten snabb presentation av mig. Jag är ju ny på julbloggar.se men jag har läst alla era bloggar i några år. Det är så kul att se att ni kommer tillbaka alla år och delar med er av era tips!

Jag heter Liza, bor i Malmö med min fina man. Jag är 29år och total dyrkar julen! Vet faktiskt inte varför eller hur det blev så. Barndomsjularna var alltid perfekta och det spelades, glittrades och lyste i varje vrå i vårt hem (kanske lite för mkt när jag tänker efter idag :) ) Vi är en stor och tokig familj med 6 syskon så det blev aldrig en lugn stund på juldagarna. Jag antar att den känslan började i unga år. Julmånaden var den mysigaste och varmaste tiden på hela året.
 
Redan som liten förvandlade jag mitt rum till ett tomteland. Det tejpades (till mammas suckar) upp ljusslingor över allt i hela rummet, på väggar, runt garderoben och runt sängen. Min tvbänk blev ett tomteland med en stor lysande kyrka i mitten, ett kilo bomull på marken och en massa stickade tomtar runt om. Jag klistrade på handklippta tomteluvor i papp och satte på alla mina tuffa (?) planscher (ja, ni hör ju hur tokig jag var) och jag började på pianolektioner enbart för att lära mig att spela jullåtar.
 
Som tur är har jag lugnat mig med åren, det blir inga tomteland längre, inget bomull på tvbänken och ljusslingorna hänger bara i granen men längtan och kärleken över denna tid på året är fortfarande lika stark.
 
Jag träffade min man i Turkiet för fem år sedan och för ca 2år sedan flyttade han till Sverige. Utan att veta kulturen och språket kastades han in i det nya livet. Jag håller på att omvandla honom, sakta men säkert. Han vet ju inte vad normalt är när det kommer till julfirande och så jultokig som jag är, är ju aaaalla :) 
 
Med denna blogg tänkte jag tipsa på pyssel, mat, bak och delge min syn på julen och skriva ut den längtan till December månad som jag bär.
 
Kram Liza
 
 
En bild på min syster och mig från förra julen.

Varm choklad x2

Jag är ingen kaffe-drickare, faktiskt ingen te-drickare heller. När det börjar bli kallt ute så dricker jag däremot mängder av varm choklad! Det värmer lika gott och är mkt sötare (min drog :) )
 
 
 
Här kommer mina två favoriter!
 
 
 
Varm choklad med pepparmints-smak och med en polkagriskäpp (candycane) att röra med.
 

Häll 2msk kakao och 1msk socker i en kastrull. Häll på 1dl vispgrädde.

Vispa till en jämn smet. Inga kakaoklumpar ska synas till.

Vispa ner 4dl mjölk och lite pepparmintsextrakt (om man har, funkar även utan)

Sätt på plattan och värm upp till önskad temperatur. Chokladen behöver inte värmas tills den kokar utan det räcker bara att den blir så varm som du vill ha den.

Vill man så klicka lite grädde ovanpå och stick ner en Candy cane att röra med, den smälter långsamt i chokladen och ger en god mint smak.


 

Nästa är min favorit, Det är en vit chokladmousse som toppas med varm skummad mjölk och riven nougat.

 

Varm vit choklad med riven nougat.

 

Till fyra portioner
200 g vit choklad, finhackad
1 äggula, lätt vispad (rumstempererad)
3 dl vispgrädde, fluffigt vispad - inte för hårt
4 dl varm skummad mjölk
4 msk riven nougat (ungefär)

Smält chokladen över vattenbad, ställ åt sidan och låt svalna helt och hållet. Blanda ner äggulan i den smälta chokladen, lite i taget under omrörning. Blanda sedan ner chokladsmeten noga i grädden. Häll upp i fyra koppar tillräckligt stora för att få plats med 1 dl mjölk också. Låt stå i kylen i minst två timmar.

Vid servering, häll 1 dl varm skummad mjölk i varje kopp. Strö över riven nougat. Ta en sked och rör om i koppen till den konsistens du önskar på chokladen. Ät med sked eller drick. Och njut!

 

 
Kram Liza

 

 

 

 

Julgrans-dekoration

Ja, jag tar nog priset som redan nu planerar vad som ska hängas i vår gran, haha! 
 
Jag kör alltid lite av ett färg-tema varje år. Detta året tänkte jag köra i vitt med lite små brytningar i rött och grönt. Det ser så himla rent och stämningsfullt ut och kontrasterna mot julljusen gör det så himla mysigt! 
 
 
Jag har ju nyss köpt 10st styrofoam/frigolit (?) kulor från Ebay och man kan ju variera pysslet i oändlighet med dom!
 
HÄR (<--- länk) köpte jag 10st för ca 40kr (inkl frakt). Jag budade först hem 10cm (diameter), men dom är ju enorma! Så det fick bli ett köp till, dessa är 7cm och en lite bättre storlek om man inte vill att kulorna ska ta över granen! Nu har jag dock 20st allt som allt och har en del att pyssla med :)
 
 
 
Här hittade jag lite olika sätt att pimpa upp dom på:
 
 
 
 
Klistra siden band i olika längder
 
 
Trycka knappar i olika färger (med vanliga knappnålar)
 
 
Klistra på tidningspapper eller notpapper.
 
 
Paljetter i olika former
 
 
Sätta ett snyggt tyg över.
 
 
Snurrar ett långt pärlshalsband/längder runt.
 
 
Ta ett genomskinligt klister och täck hela kulan med fejksnö.
 
 
Vill man pyssla riktigt kan man ta paljetter, sticka igenom en nål och i den trä en lite pärla.
 
 
 
En pompom-boll, pompoms finns att köpa bland annat HÄR, 100st för ca 25kr.
 
 
Styrofoam/frigolit är ju så lätt att arbeta med så som hänge kan man ju antingen ta en knopp från en gammal kula och bara trycka i, eller bara ta två nålar och fästa ett sidenband i kulan.
 
 
Man kan ju variera sig in i det oändliga och verkligen få just den stil och färgsättning på sin gran man vill! 
 
Kram Liza
 
 
 
 
 
 
 
 

Julpyssel

I år ska bli pyssel-julen nr 1! Jag har bunkrat upp med en massa diverse pysselgrejer och har skrivit listor och allt på sakerna som ska pysslas ihop! Det finns inget mysigare än ett glas glögg, ett fat pepparkakor, julradio.se i högtalarna och en massa pyssel-projekt!
 
Bland annat ska jag ge mig på att göra Martha Stewarts tidnings-granar. Dom är ju så fina! Dock verkar det vara lite av ett evighets-projekt men man får väl börja i tid! :)
 
 
Ett sånt här träd hade varit så himla fint i vår vita lägenhet! Hade jag varit mer händig så hade jag gett mig på det! (inte substitut till en riktig gran alltså, för den är ju given ändå!)
 
 
Ett sånt här träd att hänga alla julkort i är också himla stämningsfullt. Fast å andra sidan, får ju knappt några längre, haha. Alla har blivit så värst moderna. Det känns som att bara jag och mamma är pyssliga nog att skicka egna kort. 
 
 
Kram och god natt! Liza
 

Yankee-jul!

 
 
Åh, ni som ännu inte luktat på Yankee Candles underbara juldofter måste göra det! Jag fastnade för dom förra året och kommer köpa fler i år. Lägenheten luktar himmelskt av deras doftljus! Är man snål som jag så kan man köpa deras små tarts (vaxkakor för aromalampor) dom brinner inte riktigt lika länge men doftar precis likadant, kostar mycket mindre och man har pengar till att köpa många olika :)
 
 
Jag köpte mina på Ebay förra året. Där kostar en vaxkaka ca 20kr (med frakt) och blir billigare ju fler man köper. Ett tips är bara att springa till en affär innan och lukta på dom så att ni vet vilka ni vill ha!

Här säljer dom bland annat Yankee-ljus på Ebay. Annars har dom i Skåne det bland annat på Vellinge Blomman, en egen butik i Helsingborg och på Blomsterlandet.
 
 
Kram Liza
 
 
RSS 2.0