Saffransmums och pepparkaks-cheesecake!

Publicerad 2014-12-08 15:21:10 i Julbak&mat,

 
Jag börjar känna att tiden innan jul är väldigt knaper nu och är så ledsen för all jul-stök jag inte kommer att hinna med! Men det får bli prioritering och viktigast just nu är att planera jumys med familjen samt att julbaka! Vi har lite träffar nu framöver i julenstecken och ser så fram emot allt! Först ut på baklistan kom dessa två fika-kakor som båda går helt i julens tecken!
 
Lagom till andra advent kom vår nya spis väl till användning! Jag gjorde en julig-variant av Kärleksmums och passande nog nu i December-månad ändras den till att heta Saffransmums med ett täcke av vaniljfrosting istället för choklad. Den blev himla god och är superenkel att göra!
 
 
Här är recepten för Kärleksmumsen (jag gjorde i en mindre form och halverade receptet) :
 
 
 
Det andra receptet är pepparkaks-cheesecake med Dulce de Leche och den blev en riktig favorit här hemma! I och för sig är den kall och ja, visst är det kanske lite galet med en kylig julkaka när det är så kallt ute men med julsmakerna passande den himla fint ändå! Ni måste prova den!
 
Dulce de Leche är en hemmagjord kolasås och trots att det låter väldigt fancy är det superenkelt att göra. Man köper en burk med karameliserad mjölk borta vid bakgrejerna i din affär och låter burken (oöpnnad) koka i en kastrull med vatten i 3 timmar. Det enda man ska tänka på är att hela tiden se till att burken är täckt med vatten så man får ha lite koll så där en gång var 40min för att ösa i med mer vatten så att den täcks. Sen ska den kylas ner i kylskåpet över natten (eller några timmar) och sen är den klar att öppnas. Voila! En otroligt god kolasås är klar! 
 
Kakan gjorde jag så här:
 
 
Jag hade varken lingon-pepparkakor eller OH-film men det blev väldigt god ändå :)
 
 
 
Kram Liza
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela